De zuivelindustrie. Wat produceren ze daar eigenlijk en wat is de invloed op ons dagelijks leven? Van melk en boter tot babyvoeding: de zuivelindustrie is onmisbaar in ons dagelijks leven.
De zuivelindustrie behoort tot de voedingsmiddelenindustrie maar is specifiek gericht op zuivelproducten. Binnen de zuivelindustrie wordt melk op industriële wijze verwerkt tot zuivelproduct. De productie hiervan gebeurt in zogenaamde zuivelfabrieken.
Producten die worden gemaakt in de zuivelindustrie zijn bijvoorbeeld melkpoeder, zuiveldranken, kaas, ijs, vla en yoghurt. Maar wist je dat de zuivelindustrie ook baby- en kindervoeding, eiwitpoeder, sondevoeding en medische voeding produceert? Een interessante industrie die van levensbelang kan zijn!
Eenheidsbewerkingen
Om van melk talloze verschillende producten te maken zijn natuurlijk ook diverse processen nodig. Het proces om van melk yoghurt te maken is compleet anders dan die van melk naar babyvoeding.
Eenheidsbewerkingen die typisch zijn voor de zuivelindustrie zijn o.a. standaardiseren, centrifugeren, indampen en sproeidrogen. Maar voor ieder proces worden andere eenheidsbewerkingen gebruikt.
Proces installaties en technieken
Voor ieder proces worden natuurlijk ook andere proces installaties gebruikt. Toch zijn er een aantal wel typerend voor de zuivelindustrie. Zo zie je specifiek hier sproeidroogtorens en indamp installaties. Maar ook homogenisatoren, centrifuges, afvulmachines en verpakkingsmachines.
Al deze machines zorgen ervoor dat wij kaas en yoghurt kunnen eten. Maar ook dat onze kinderen en zieke mensen gezond gevoed kunnen worden.
Voedselveiligheid
De veiligheid en richtlijnen binnen de voedingsmiddelen industrie zijn al ontzettend doortastend. Maar wanneer er gewerkt wordt met voeding voor kwetsbare personen worden de eisen en richtlijnen strenger.
HACCP, GMP, BRC, ATEX, LOTOTO, Food Safety zijn methodes, richtlijnen en certificaten die dit op het gebied van voedselveiligheid moeten waarborgen. Wet en regelgeving zijn ontzettend belangrijk tijdens de productie.
Zuivelfabrieken
Slechts 13 bedrijven zorgen in Nederland voor 98% van de melkverwerking. Deze bedrijven zijn aangesloten bij de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie). Deze zuivelproducenten zijn klanten van Processionals.
Wij hebben een duurzame samenwerking, dus we weten precies waar jij moet zijn voor jouw droombaan.
Heb je interesse om te werken bij Friesland Campina, Nestlé, Arla Foods, Ausnutria, Royal A-ware? Of heb je misschien liever Royal Bel Leerdammer, CONO Kaasmakers, DOC Kaas? Ook bij Hochwald Foods, Vreugdenhil Dairy Foods of Yakult hebben wij vacatures.
Laat het ons weten. Wij helpen jou graag!