Werktuigkundige, WTK’er, operator energiecentrale of scheepswerktuigkundige: de meest uiteenlopende functietitels vliegen je om de oren. Maar wat houdt het precies in om als werktuigkundige aan de slag te gaan? En wat is het verschil met een procesoperator of onderhoudsmonteur?
Werkzaamheden werktuigkundige
Als werktuigkundige ben je verantwoordelijk voor de technische installaties aan boord van een schip, energiecentrale of afvalverbrandingscentrale. Bij veel installaties ben je meestal direct verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering met ketel- en turbine installaties.
Je controleert, beheert en onderhoudt o.a. ketel- en koelsystemen, warmtekrachtinstallaties, persluchtsystemen, stoom- en gasturbines, warmtebehandelingsinstallaties en rookgasreinigingsinstallaties. Daarnaast los je storingen op en weet je hoe je noodvoorzieningen moet treffen.
Jouw werkzaamheden bestaan grofweg uit:
- Het bedienen en beheren van diverse procesinstallaties vanuit de controlekamer
- Controleren van het proces middels automatiseringssystemen en door het lopen van controle rondes
- Verrichten van onderhoudswerkzaamheden
- Signaleren van zowel mechanische als elektrische storingen en deze verhelpen
- Aandragen van verbetermogelijkheden
Naast de energiesector en afvalverwerkingscentrales zie je ook vaak werktuigkundigen in de scheepvaart. Dit noemen ze scheepswerktuigkundigen.
Procesoperator, onderhoudsmonteur of werktuigkundige?
Er zijn zeker een aantal overeenkomsten tussen de functies van procesoperator, onderhoudsmonteur of werktuigkundige. Maar toch werken ze alle 3 op verschillende disciplines en met verschillende specialisaties. Waar de procesoperator het hoofdproces bedient, beheert en bijstuurt, houdt de onderhoudsmonteur zich bezig met de technische storingen aan de installaties. Als werktuigkundige ben jij dé specialist op het gebied van ketel- en turbine installaties om energie op te wekken.
Opleiding werktuigkundige
Als werktuigkundige ben je dus heel kort door de bocht een procesoperator én onderhoudsmonteur in één. Met een extra specialisatie, dat dan wel. Veelvoorkomende opleidingen voor werktuigkundige is REWIC. De REWIC Werktuigkundige (WTK, voorheen WIC-A) is een door de energie- en afvalbranche opleiding op mbo niveau 4.
Naast REWIC WTK heb je ook nog REWIC Hoofdwerktuigkundige (HWTK). Als Hoofdwerktuigkundige ben je eindverantwoordelijk voor alle technische installaties aan boord van een schip, energiecentrale of afvalverbrandingscentrale.
Er zijn natuurlijk nog een aantal andere opleidingen die jou kunnen klaarstomen voor een baan als werktuigkundige. Zo kun je denken aan de opleiding werktuigbouwkunde (WTB) of energietechniek. Ook procestechniek VAPRO C of MyTec (voormalige AOT opleiding) zijn het onderzoeken waard. Er zijn meerdere wegen die naar jouw droombaan leiden!
Scheepswerktuigkundige
Specifiek voor scheepswerktuigkundige is er de mbo opleiding Maritiem Officier (afgekort de MAROF opleiding). Tijdens deze opleiding word je klaargestoomd voor zowel stuurman als scheepswerktuigkundige. Als stuurman zijn je belangrijkste werkzaamheden communiceren, navigeren en het beladen van het schip. Als scheepswerktuigkundige zorg je voor alle technische installaties aan boord. Denk daarbij aan hoofdmotoren, drinkwaterinstallaties en energie-installaties. Of je nou aan wal of op zee werkt als (scheeps)werktuigkundige: avontuur en afwisseling gegarandeerd.
Salaris werktuigkundige
Naast een afwisselende baan, zijn ook de verdiensten voor een werktuigkundige helemaal niet verkeerd. Het gemiddelde salaris (afhankelijk van de klant en CAO) ligt tussen de €2.700 en €3.900 bruto per maand.