Afdeling productie. Wat zijn de werkzaamheden van een procesoperator? Welke diploma’s moet hij/zij hebben en waar krijgt een procesoperator dagelijks mee te maken? Als procesoperator werk je in de procesindustrie en ben jij verantwoordelijk voor een juist verloop van het proces binnen de gestelde richtlijnen. Denk daarbij aan veiligheid, kwaliteit en hygiëne.
De exacte werkzaamheden zijn natuurlijk afhankelijk van de branche waarin je werkt. Als procesoperator binnen een zuivelfabriek zal je andere werkzaamheden verrichten dan wanneer je werkt als procesoperator op een terminal. Globaal zijn er wel een aantal werkzaamheden te noemen waar bijna iedere procesoperator mee te maken krijgt. Hierbij kun je denken aan:
• beheren, bewaken en bijsturen van het productieproces
• bedienen, instellen, afstellen en ombouwen van de procesinstallatie
• uitvoeren van proces- en kwaliteitscontroles (door bijvoorbeeld monstername)
• technische storingen opsporen en (kleine storingen) oplossen
• aansturen van productiemedewerkers aan de lijnen
• ondersteunen van de technische dienst tijdens onderhoudswerkzaamheden
Al met al een uitgebreid takenpakket met veel afwisseling, maar ook zeker verantwoordelijkheid. Als jij als procesoperator niet goed oplet of niet nauwkeurig werkt, zal het gehele productieproces in de soep lopen. Jij bent namelijk degene die de machine zó goed moet kennen, dat jij de eerste bent die alarm kan slaan en het kan verhelpen.
VAPRO & Procestechniek
Procesoperator word je niet zomaar. Het is écht een vak. Om te werken in de procesindustrie heb je dus ook een proces technische opleiding nodig. Dit kan bijvoorbeeld een mbo opleiding richting procestechniek, levensmiddelentechnologie, Rewic of AOT opleiding zijn. Ook heb je één van de bekendste aanbieders van een proces-technische opleiding: VAPRO. Er zijn verschillende VAPRO opleidingen. De niveaus van de VAPRO opleidingen worden aangeduid met VAPRO A, VAPRO B, VAPRO C en VAPRO D.
VAPRO A is gelijk aan mbo niveau 2 en hierbij kun je worden ingezet als operator binnen de procesindustrie. VAPRO B is gelijk aan mbo niveau 3 en kun je worden ingezet als allround operator. Als je je VAPRO C hebt afgerond staat dit gelijk aan een mbo niveau 4 en kun je breder worden ingezet als operator C. Een VAPRO D is een opleiding die de schakel vormt tussen mbo en hbo niveau. Als je deze hebt gehaald kun je werken als leidinggevende in de procesindustrie.
Procesoperator is niet zomaar een baan. Het is écht een vak.
Veilig werken als procesoperator
Een certificaat die procesoperators vaak bezitten is een VCA. Dit staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Dit is een richtlijn die helpt om binnen de procesindustrie veiliger en gezonder je werk te doen. Ook als procesoperator geldt altijd: veiligheid gaat voor. Ja, je bent verantwoordelijk voor het verloop van de productie, maar het belangrijkste is altijd de veiligheid van jezelf en de ander.
Genoeg keuze en gegarandeerd een verantwoordelijke, probleemoplossende job als procesoperator! Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Kom met ons kennismaken onder het genot een lekkere bak koffie. Wij luisteren naar wat jij belangrijk vindt en vinden de vaste baan die daarbij past.
Volg ons ook op LinkedIn, Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes en de nieuwste vacatures binnen de procesindustrie!