De technische dienst. De leukste afdeling van de fabriek. Maar wat doet een monteur binnen de technische dienst nou eigenlijk? En welke diploma’s heb je hiervoor nodig?
Er zijn ontzettend veel varianten op de functietitel van monteur technische dienst. Van allround monteur, maintenance technician, storings- en onderhoudsmonteur tot medewerker technische dienst; ze bedoelen allemaal hetzelfde: de technische held van de fabriek. Als monteur technische dienst ben jij verantwoordelijk voor de technische staat van het machinepark. Dit kan zijn op het gebied van WTB (werktuigbouwkunde), elektrotechniek, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, instrumentatie- en automatiseringstechniek.
Werkzaamheden monteur
Als monteur technische dienst (ongeacht jouw specialisatie) houd jij je globaal gezien bezig met:
• het uitvoeren van preventief en correctief onderhoud aan de machine-installaties
• opsporen, analyseren en oplossen van technische storingen
• ombouwen of modificeren van machine-installaties
• het uitvoeren van kalibratie- of revisiewerkzaamheden
• overdragen van jouw technische kennis aan het productiepersoneel
• het initieren en uitvoeren van technische verbetervoorstellen
Dit alles doet een monteur technische dienst volgens de geldende procedures en richtlijnen (vooral met betrekking tot veiligheid, kwaliteit en hygiëne).
Storingsmonteur vs. onderhoudsmonteur
Vaak worden de functietitels storingsmonteur en onderhoudsmonteur samen gebruikt. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen de twee. Een storingsmonteur werkt vaak in ploegendienst. Dit is de monteur die oproepbaar is wanneer er storingen in het machinepark plaatsvinden. Je functietitel zegt het al; je verhelpt technische storingen en werkt aan het correctief onderhoud. Als onderhoudsmonteur werk je vaak in dagdienst en houd jij je bezig met het geplande onderhoud van het machinepark. Hier werk je aan het preventief onderhoud.
Ploegendienst en diploma
Als monteur technische dienst kun je dus zowel werken in dagdienst als in ploegendienst, afhankelijk van het bedrijf en de functie waarin je werkt. Je werk is afwisselend en jij kunt echt het verschil maken. Een monteur moet daarom bijna altijd minimaal een mbo niveau 3 of 4 opleiding hebben. Er zijn veel verschillende richtingen qua diploma’s, maar degenen die wij het meeste tegen komen zijn: Elektrotechniek, Energietechniek, Werktuigbouwkunde, Allround Operationeel Technicus (AOT), Mechatronica, Middenkader Technicus Engineering, Technicus [..] en Eerste monteur[..] (met specialisaties).
Andere technische opleidingen die interessant kunnen zijn voor een carrière-switch naar monteur technische dienst zijn: Autotechniek, Vliegtuigtechniek en verschillende technische opleidingen binnen defensie.
Genoeg keuze en gegarandeerd een verantwoordelijke, probleemoplossende job als monteur technische dienst! Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Kom met ons kennismaken onder het genot een lekkere bak koffie. Wij luisteren naar wat jij belangrijk vindt en vinden de vaste baan die daarbij past.