De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van solliciteren. Vanwege de coronacrisis vonden 80 tot 90% van alle sollicitatiegesprekken online plaats. Ook in onze branche. Dit percentage ligt nu, na het opheffen van de coronaregels, nog steeds redelijk hoog, namelijk rond de 30%. Het gaat hier om het eerste gesprek, de tweede gesprekken vinden nagenoeg allemaal op locatie plaats, inclusief rondleiding in de fabriek. Maar wat maakt digitaal solliciteren nou zo interessant in een functie die, hoe dan ook, op locatie uitgevoerd moet worden? Wat is de reden dat digitaal solliciteren een blijvertje is?
De oorzaak ligt voornamelijk bij het doorvoeren van hybride werken binnen de fabrieken. Staff, waaronder HR, Recruitment of andere gesprekspartners zijn niet meer alle dagen en in dezelfde samenstelling op de fabriek aanwezig. De positieve ervaringen met het gedeeltelijk thuiswerken tijdens de coronaperiode zorgen ervoor dat dit stand houdt.
De combinatie thuis- en op kantoor werken en het voeren van digitale sollicitatiegesprekken brengt veel voordelen met zich mee. Het is laagdrempeliger en je hoeft er minder voor te organiseren, zoals:
• Aanmelden van de sollicitant bij de poort/receptie en security checks
• Tijd inplannen voor Staff om naar de fabriek te komen.
• Gesprekken kunnen gemiddeld 2 à 3 dagen eerder plaatsvinden
Dit lijken misschien kleine handelingen, maar wanneer dit voor meerdere sollicitanten geldt kun je er toch echt heel wat tijd mee winnen.
Naast de voordelen voor de werkgever, zijn er ook de nodige voordelen voor de sollicitant:
• Het scheelt reistijd en brandstofkosten (zeker met de huidige brandstofprijzen scheelt dit aanzienlijk)
• Het valt gemakkelijker en eerder in te plannen in ploegenroosters en de privé agenda
In deze krappe arbeidsmarkt ben je met digitale sollicitaties dus sneller in gesprek met sollicitanten én houd je meer effectieve gesprekstijd over.
Een ander bijkomend voordeel geldt voor buitenlandse mensen. Zij maken veel meer kans om aangenomen te worden en kunnen zo sneller bij een Nederlandse werkgever aan de slag. Voorheen kocht je een vliegticket op hoop van zegen, nu is je nieuwe baan al in kannen en kruiken en kan je, na aankomst in Nederland, meteen aan het werk!
Maar wáár ga je dan aan de slag? Het is natuurlijk lastig om een idee te krijgen van het bedrijf als jij thuis achter jouw laptop zit en niet op locatie bent. Een tip voor bedrijven is dan ook om een presentatie te maken of interessante content te verzamelen die tijdens het gesprek gebruikt kunnen worden om de fabriek en de daarbij passende processen te laten zien. Dit gebeurt veel en zal er uiteindelijk voor zorgen dat je een goed beeld krijgt van het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt.
Klinkt leuk, dat online solliciteren, maar hoe laat je die online sollicitatie nou echt slagen? Een goede voorbereiding is wel belangrijk. Om je te helpen delen we hier een aantal tips:
Test je verbinding
Zorg er voor dat je jouw verbinding hebt getest op geluid en snelheid. Doe dit op de plek waar je het gesprek wilt voeren. Zo weet je zeker dat het tijdens het interview ook goed gaat.
Kies het juiste apparaat
Kijk ook naar het device waar je gebruik van wil maken tijdens het gesprek. Een laptop of tablet is kwalitatief toch iets beter dan een telefoon.
Oefen het gesprek
Vind je het spannend om een online sollicitatiegesprek te voeren? Of heb je het nog nooit eerder gedaan? Dan kan je het gesprek altijd even oefenen. Ga bijvoorbeeld videobellen met een vriend of vriendin.
Draag nette kleding
Nette kleding is belangrijk. Oók als het gesprek thuis is, Deze tip lijkt overbodig, maar in de praktijk wordt het nog wel eens vergeten. Je bent toch thuis, in je eigen omgeving, waar het verleidelijk is om iets ‘makkelijks’ aan te trekken.
Let op je houding
Let tijdens het gesprek op je lichaamshouding. Zit rechtop en kijk in de camera. Zorg er hierbij ook voor dat de positie van je camera goed is. Je gesprekspartner wil immers wel graag je hele gezicht zien. Een ongeïnteresseerde houding is ook via een digitale verbinding zichtbaar.
Gebruik een spiekbriefje
Een van de voordelen van een video-sollicitatie is dat de persoon tegenover je niet alles ziet. Maak hier dankbaar gebruik van met een spiekbriefje. Zet bepaalde steekwoorden en/of antwoorden voor jezelf op papier. Je moet het uiteraard niet voorlezen, maar kunt het wel gebruiken als geheugensteuntje. Zo hoef je niet meer bang te zijn dat je bepaalde dingen vergeet.
Stel vragen
De kans is groot dat je vragen hebt. Over de functie bijvoorbeeld, of over jouw toekomstige werkplek. Stel deze vragen. Het lijkt soms lastig om dit via een digitale verbinding te doen, maar het is belangrijk om te laten zien dat je echt geïnteresseerd bent, en bovendien wil je toch ook gewoon weten waar je terecht zou komen?
En zoals bij elk sollicitatiegesprek geldt, fysiek ofwel online, als je niet goed voorbereid bent geef je daarmee een (negatief)signaal af aan je gesprekspartners. Zorg daarom dat je op je best bent en onthoud dat bedrijven er inmiddels helemaal aan gewend zijn om digitaal gesprekken te voeren. Er wordt digitaal net zoveel gelachen als face-to-face en je maakt dan ook evenveel kans om aangenomen te worden. Er is geen verschil! Processionals wenst je heel veel succes met jouw (digitale) sollicitatiegesprek!